Przetargi - archiwum

Odpowiedzi na pytania i modyfikacja dot. przetargu na "Budowę boiska ze sztucznej trawy do piłki nożnej przy Gimnazjum Nr 1 w Gniewkowie"


Urząd Miejski w Gniewkowie
Ul. 17 stycznia 11
88-140 Gniewkowo

Gniewkowo, dnia 18.07.2007r.
Znak 341-14/07

Uczestnicy postępowania
przetargowego


Dotyczy: postępowania o udzielenie zamówienia publicznego prowadzonego w trybie przetargu nieograniczonego na zadanie: „Budowa boiska ze sztucznej trawy do piłki nożnej przy Gimnazjum nr 1 w Gniewkowie”.


Burmistrz Gniewkowa (Zamawiający) informuje, iż na podstawie art. 38 ust. 1, 2 i 4 ustawy Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2006r. Nr 164, poz. 1163 z późn. zm.) w związku z pytaniami do SIWZ Zamawiający wyjaśnia co następuje:

Uczestnik postępowania nr 1.
A. Dotyczy przedmiaru robót:
1. Pytanie nr 1- poz. 4 - brak informacji, na jaką odległość wywozi się gruz.
Odpowiedź:
Najbliższe wysypisko śmieci, na które można wywozić gruz, znajduje się w odległości 4 km.

2. Pytanie - poz. 9 i 10 – czy mogą być zastosowane rury drenażowe z PVC;
Odpowiedź:
Do odwodnienia terenu nie można zastosować rur drenażowych z PCV. Odwodnienie winno być wykonane zgodnie z przedmiarem robót z rur drenażowych ceramicznych.

3. Pytanie - poz. 23 – brak informacji o jakości siatki – jaka średnica drutu, kolor, czy ma być z otuliną;
Odpowiedź:
Ogrodzenie boiska należy wykonać z siatki stalowej ocynkowanej, zabezpieczonej otuliną z PCV, rozmiar oczka 40x40 mm, drut Ø 3 mm, kolor – ciemna zieleń.

4. Pytanie - poz. 11 – brak informacji, jaka jest odległość od studni drenażowej do studni kanalizacji sanitarnej i jaka jest średnica rury łączącej studnie, czy studnia na kolektorze kanalizacji sanitarnej jest istniejąca.
Odpowiedź:
Odległość od studni drenażowej do studni kanalizacji sanitarnej wynosi 108 mb. Średnica rury łączącej studnie wynosi 150 mm. Wykonawca w wyliczeniach winien założyć, iż studnia na kolektorze kanalizacji sanitarnej jest istniejącą.

5. Pytanie – B. Czy zamawiający może uzupełnić tabelę przedmiaru o dwie kolumny (cena jednostkowa i wartość) do wypełnienia w ramach kosztorysu ofertowego i opublikować w Internecie.
Odpowiedź:
Cena oferty jest wyliczana w oparciu o układ i pozycje przedmiaru robót. Zamawiający pozostawia wykonawcy wyliczenie ceny oferty w oparciu o posiadane techniki kosztorysowania powodujące indywidualne rozbudowanie tabeli przedmiaru robót. W związku z tym Zamawiający nie uzupełnia tabeli przedmiaru robót o dwie dodatkowe kolumny - cena jednostkowa i wartość.

6. Pytanie – C. Czy można w Internecie opublikować charakterystyczne rysunki (dot. szczegółów) np. drenaż, ogrodzenie, brama, furtka, nawierzchnia.
Odpowiedź:
Rysunki dotyczące: drenaż, ogrodzenie, brama, furtka, nawierzchnia zastają opublikowane w załączniku nr 1 do niniejszej informacji.

Uczestnik postępowania nr 2.
Pytanie: W założeniach ramowych programu Blisko – Boisko znajdował się zapis, że każde boisko wykonane w tym programie musi posiadać na środku logo PZU. Ze względu na to, że dokumentacja przetargowa nie zawiera wzmianki o takim logo, prosimy o uzupełnienie dokumentacji o elementy dokładnie opisujące wielkość, kolor i sposób technicznego wykonania logo PZU.
Odpowiedź:
Jedyne informacje posiadane przez nas na temat logo Grupy PZU wynikają z założeń ramowych programu które brzmią, iż „sztuczna nawierzchnia, położona w centralnej części boiska, będzie zawierać logo Grupy PZU”. Przygotowaniem i wykonaniem projektu logo Grupy PZU zajmują się PZU S.A. i PZU Życie S.A. Do chwili obecnej w Ministerstwie Sportu oraz w Grupie PZU nie można uzyskać żadnych bliższych informacji na temat technicznych parametrów loga Grupy PZU. W związku z powyższym Wykonawcy winni wycenić koszt wykonania przedmiotu zamówienia w oparciu o posiadane dane.

Uczestnik postępowania nr 3.
Pytanie: do SIWZ pkt.V.4 Trawy syntetyczne stanowią nawierzchnie sportowe zewnętrzne i nie podlegają ustawie o wyrobach budowlanych. Aprobaty techniczne nie są wydawane przez ITB.
Prosimy Zamawiającego o modyfikację SIWZ i wyłączenie sztucznych traw z obowiązku posiadania Aprobaty Technicznej ITB.
Odpowiedź:
Zamawiający dokonuje modyfikacji treści SIWZ w następujący sposób:
- w treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia:
1. rozdział VI SIWZ pkt. 4 ppkt. 1 lit.c - po dokonanej zmianie brzmi:
„rekomendacja dotycząca oferowanej trawy syntetycznej wydana przez ITB”



Zamawiający dokonuje zmiany terminu otwarcia ofert dotyczącego w/w postępowania z dnia 20.07.2007r. na 27.07.2007r.:
- termin składania ofert 27.07.2007r. do godz. 10.00
- termin otwarcia ofert 27.07.2007r. o godz. 10.30
Bieg terminu związania ofertą rozpoczyna się wraz z upływem terminu składania ofert tj. z dniem 27.07.2007r.

Wprowadzona modyfikacja oraz wyjaśnienia są wiążące dla Wykonawców i należy je uwzględnić przy składaniu ofert.
Pozostałe zapisy SIWZ pozostają bez zmian.

Załącznik:
1. Rysunki obejmujące: drenaż, ogrodzenie, brama, furtka, nawierzchnia.



Zatwierdził:
Z up. Burmistrza

Janina Kowalska
Skarbnik Gminy

Załączniki

Rejestr zmian

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 05 marca 2008 00:38
Dokument wprowadzony do BIP przez: Jadwiga Stefańska
Ilość wyświetleń: 1519
05 marca 2008 00:38 (Jadwiga Stefańska) - Utworzenie dokumentu